Acetyl L-Carnitine - ползи, странични ефекти, начин за ползване.


Acetyl L-Carnitine преди всичко е получен от метионин и лизин аминокиселини и до голяма степен се синтезира в черния дроб и бъбреците. Съдържанието на Л-карнитин се намира в изобилие в сърдечните и скелетни мускули, които използват мастните киселини от тялото като главен източник на „гориво”.
Главната цел на Л-Карнитин добавките е окисляването на мастните киселини, което помага за регулиране на нежеланите мазнини по тялото. Мастните киселини се използват главно като енергитик, което се отнася до процеса на изгаряне на мазнините. Ползите от карнитина са пренасянето на мастните киселини през митохондриална мембрана  за да позволи на окисляването на мазнините в човешкото тяло.

Някои Ползи от Acetyl L-Carnitine:
  1. Той помага за производството на енергия.
  2. Помага за загуба на тегло.
  3. Забавя стареенето.
  4. Предотвратяване на катарка (перде на очите).
  5. Повишава нивото на клетъчната енергия в мозъка.
  6. Намаля симптомите на депресия и подобрява умствената дейност.

Също така играе важна роля в производството на енергия в организма, за всички функции, който се нуждаят от голямо количество енергия. Карнитина присъства в много храни, като зърнени, месо и зеленчуци. То се намира в изобилие в червените меса, като агнешко и говеждо.
Човешкото тяло е в състояние да произвежда малка доза от карнитин и тя се концентрира главно в скелетната мускулатура и миокарда. Това може да е най-необходимата хранителна добавка в случай, когато искате да надхвърлите синтеза на някой вещества в организма.
Тези, които са вегетарианци имат големи загуби на карнитин в  организма, но това вече не е проблем, тъй като има суплементи в магазините за добавки.

Странични ефекти на карнитина:
  1. Повишава кръвното налягане
  2. Ускорен пулс
  3. Диария и треска.

Симптоми на Ацетил Л-карнитин недостатъчност:
  1. Отслабване на мускулите
  2. Нередности с сърцето
  3. Неправилно функциониране на бъбреците след тренировка
  4. Мускулни спазми и умора.
 
Колко трябва да взимам?
Обикновено, около 2gm може да се приема , а нормално суплемента креатин го има в размер 250gm и 500gm.
По този начин може да се обобщи, че карнитинът действа, като начин за транспортиране енергия до цялото тяло и помага за правилното функциониране на организма.

1 коментар:

  1. Ако главната ти цел е отслабване, пробвай редуслим което е продукт съставен от л-карнитин :)

    ОтговорИзтриване