Храненето е ключът към изграждането на мускули


Храненето е ключът в изграждането на мускули.
Загуба на време е да прекарваш часове в залата, но да не доставяш нужните добавки на тялото ти за да растат мускулите, целта е да осигуряваш  на тялото си постоянна доставка на протеин за възстановяването на „разкъсаните” мускулни влакна. Само с протеинов шейк след зала и ядене на „боклуци” останалите 23 часа си е загуба на време в фитнеса! Тренировката в залата поврежда мускула и има нужда от протеин за да бъде възстановен добре, това отнема и дни. Тъй като човешкото тяло не е много добро в съхранението на протеин, трябва да се консумират протеини постоянно не само една голяма доза по време на вечеря или след тренировка. 5-7 малки, добре балансирани хранения на ден е ключът към изграждането на мускулите (bodybuilding).  Някой хора мислят, че в дните когато не тренират, не е нужно да се хранят толкова – ГРЕШНО.  Ако имаш интензивни тренировки през последните 2 дни, тогава имаш нужда от 5-6 балансирани ядения.

Правилно хранене за бодибилдър:
  • Приемай 0,75 г – 1 г протеин на килограм телесна маса на  ден
    Храни се с 6 малки, но добре балансирани порции на ден , всяка от която съдържа 1/6 от твоя протеин
  • Яж непреработени или минимално преработени храни
  • Яж много зеленчуци
    Яж по-малко от 25% калории и яжте само добри мазнини, като маслини, ядки и авокадо.
  • Яжте пълнозърнести храни и ниски на въглехидрати – не прости въглехидрати като захар, алкохол или бяло брашно
  • Яжте омега 3 мастни киселини всеки ден, Ленът и сьомгата са големи източници на тях. 
  • Ако трябва да се губят мазнини, направете го постепенно – намалете калориите с 20%.
 
След  около 2 години тренировки започнах да чета доста литература, онлайн, списания и до тогава се хранех с 3 хранения на ден и всички протеин идваше на вечеря. Като смених диетата (тренировката остана същата) Добавих към 6 кг  мускулна маса. Това което ми помогна на мен лично с най-добрите резултати е 6-те хранения на ден, като първото и последно хранене са чаша протеин с вода след като се събудя и преди да легна.
Доста хора питат дали трябва да приемат суплементи. Аз вярвам, че с добри основни хранителни добавки, не са само загуба на пари, но може да бъдат и вредни като се има на предвид нерегулирания характер на сектора.  Единственото изключение е протеин на прах с мляко и млечни продукти, тъй като някой хора не ядат месо.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар