Аминокиселини - Ръководство


Има хиляди добавки на пазара, някой от които са подценявани като аминокиселините, отново и отново, питан съм хиляди въпроси свързани с тях, които най-често са:
  1. Какво са аминокиселините?
  2. Колко аминокиселини съществуват?
  3. Какви са заменимите аминокиселини и какво правят?
  4. Кой са незаменимите аминокиселини и какво правят?
  5. Кога трябва да ги взимам?

Надявам се, че тук ще намерите отговорите на всички тези въпроси свързани с използването на всяка аминокиселина.

Какво са аминокиселините? 
Във връзка с химията, аминокиселината е молекула, която съдържа едновременно амино и карбоксилна група. Без да навлизаме много навътре в биохимията, разбирате, че това е основата на аминокиселините, но разположението на рамките е това, което диктува това, което окончателно ще бъде амикониселина. По-важното е (поне за отговора), аминокиселините са „градивните елементи” на протеина и имат много различни индивидуални ефекти върху обмяната на веществата.

Колко аминокиселини съществуват?
Има 20 общо количество аминокиселини, като всяка от тях се изисква от орган, които изпълнява определена функция. Тези 20 аминокиселини могат да бъдат разделени на две групи: Незаменими аминокиселини и заменими аминокиселини. Незаменимите аминокиселини са посочени като такива, защото трябва да ги приемате чрез храната, а заменимите аминокиселини могат да се синтезират в организма (което означава, че тялото ви може да синтезира нужните аминокиселини).

Какви са заменимите аминокиселини и какво правят?
Има 8 заменими аминокиселини и те са: Изолевцин, Левцин, Лизин, Метионин, Фенилалалин, Треонин, Триптофан и Валин. Всяка от тях има специфична функция в организма и трябва да се взема, чрез храната.

Изолевцин:
Изолевцина е една от  разклонената вериги аминокиселини (по-познати като BCAA). Играе важна роля в насърчаването на растежа на мускулите и възстановяването им след физическо натоварване.  Освен това, е необходим също и в образуването на хемоглобина, както и при създаването и регулирането на кръвната захар и нивата на енергия,както и в образуването на кръвни съсиреци.

Левцин:
Левцин е още един от разклонената верига аминокиселини. Левцина е „гнездото на много сделки” , така да се каже. Той е отговорен за: намаляване на скоростта на разграждане на протеина, увеличава синтеза на белтъци, запазването на гликоген в мускулите и поддържане на азотния баланс. Заради всички функции на аминокиселината е лесно да се види, защо е нужна за спортисти и културисти.

Лизин:
Лизина е важен заради ролята си в производството на карнитин. Лизина помага на тялото да приеме и задържи калция и да се образува колаген.  Колагена се използва при формирането на кожата, костите, сухожилията и хрущяла.

Метионин:
Метионинът се използва за разграждане на мазнините, както и оказване на помощ на храносмилателната система и премахване на тежките метали в организма. Също така е полезен като антиоксидант и е една от трите аминокиселини, необходими на организма да създаде креатин монохидрат.

Фенилаланин:
Фенилаланинът играе роля в синтеза на белтъците, осигурява положителен азотен баланс и е метаболитен предшественик на тирозин. 
~Фенилкетонурия е състояние, при което липсва ензим, който разгражда фенилаланина Поради тази причина, някой хора са длъжни да ограничат приема на аспартам и други продукти съдържащи фенилаланин. 

Треонин:
Треонин се използва за правилното функциониране на черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система и имунната система. Той също е като помощник в изграждането на зъбния емайл и кости, както и ускорява зарастването на рани и възстановяването от травми.

Триптофан:
Триптофанът е необходим за производството на ниацин и серотонин. Серотонинът е най-известния, за това че въздейства върху насърчаването на здравословния и спокоен сън, както и повишаване на настроението и стабилизирането му.

Валин:
Валинът е третия от разклонената верига аминокиселини. Важен е за стимулирането на растежа на мускулната тъкан и насърчаването към положителен азотен баланс. Валина може да се използва като енергетик, които ще запази запасите от гликоген в мускулите.

Кой са незаменимите аминокиселини и какво правят?
Незаменимите аминокиселини не е необходимо да ги получавате чрез храната. Тялото е в състояние да разбива другите аминокиселини за производството на някой от тези, когато не са достатъчно високи нивата. Има 12 незаменими аминокиселини и те са: аланин, аргинин, аспарагин, цистеин, глутамат, глутамин, глицин, хистидин, пропин, серин и тирозин.

Аланин:
Аланина се използва за прехвърляне на азот между тъканите и увеличаване на кръвната захар като източник на енергия.

Аргинин:
Аргининът е най-известен с своите васодиалатци, но също така помага да се ускори заздравяването на раните, увеличаването на производството на сперма и да се предотврати загуба на мускул. Това е още една от 3-те необходими аминокиселини за производството на креатин.

Аспарагин:
Аспарагинът насърчава здравословен метаболизъм и нервната система.

Аспарат:
Аспаратът е доказан в увеличаването на издръжливостта и увеличава съпротивлението на умората. Той също така помага в конструкцията и синтеза на други аминокиселини.

Цистеин:
Цистеинът се използва за детоксикация на организма, както и насърчаване на производството на колаген. Изисква се също и в производството на таурин, както и компонент на глутатион.

Глутамат:
Глутаматът  се използва от организма, като нервотрансмитер, който отваря рецепторите за натрий и калций.

Глутамин:
Глутаминът е доказан, че поддържа здрави функции на имунната система, както и намаляването на мускулите. В последни проучвания е доказано, че добавя обем на клетките.

Глицин:
Глицинът помага в „ремонта” на мускулите и растеж, в допълнение превръща глюкозата в енергия. Той също е от съществено значение за функционирането на храносмилателната система, регулиране на синтеза на жлъчката, както и да бъдат отговорни за производството на колаген. Глицин е третата аминокиселина, необходима на организма за да произвежда креатин.

Хистидин:
Хистидина се използва предимно в производството и ремонт на обшивката, които обграждат нервните клетки. Също така е важен компонент на правилната сексуална функция.

Пропин:
Пропинът е необходим за производството и поддържането на колаген и хрущялите, също така има съхраняващ ефект върху мускулите.

Серин:
Серинът се използва в обмяната на мастните киселини, и имунната система, функция поддръжка на миелин обвивки, производството на триптофан и формиране на мускулите.

Тирозин:
Тирозинът помага за регулирането на настроението, ускорява метаболизма, стимулира нервната система. Той е свързан с производството на химикали, който контролират апетита и чувството за болка и реакцията на тялото към стреса.

Кога е нужно да взимам аминокиселини?
Аминокиселините имат  най-добър ефект  преди, повреме и след тренировка. Това ще снабди тялото с постоянно количество аминокиселини в свободна форма за бърза употреба докато тече тренировката и започне възстановяването възможно най-скоро след приключването й. Взимането на аминокиселини като добавка е първото нещо което се прави сутрин, защото в тялото ви е в състояние на катаболизъм през цялата нощ. Няма причина да се взема аминокиселини преди лягане, защото аминокиселината в свободна форма  не повишават концентрацията им в кръвта за по-дълго от колкото е необходимо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар