След тренировъчно хранене - какво да ям след тренировка

Ястието след тренировка (храната, която изяждате след зала) е може би най-важното хранене за деня  за всеки, който е зарибен на тема фитнес и бодибилдинг. Въпреки това, в много случай, това значение води до объркване. Може би това е така, защото има много полуготови шейкове на разположение. Може би това е проблема да съвпадне с останалата част на вашата диета.  Може би е просто принцип, или незнание дали трябва да се яде нещо след тренировка. Каквото и да е, това нещо обърква хората.
Истината е, че след като разберете основите на хранителните вещества от който тялото ви се нуждае и не се нуждае след тренировка, ще намерите най-добрите източници да ги набавите и това е храната, което ще стане най-лесното и бързо хранене за деня.

Какво не трябва да се яде след тренировка?
Казано по-просто, освен вода (която би трябвало да знаеш, че трябва да се пие минимум по 2л на ден) храненето след тренировка трябва да съдържа 2 неща и 1 не трябва.  Протеини и въглехидрати, а не мазнини. Повече за протеините (белтъчините) и въглехидратите малко по-късно. Първо нека да започнем с кратко обяснение за това, защо не трябва да се ядат мазнини след тренировка.
Ще обясня по-късно за „добрите” и „лошите” мазнини, та мазнината е част от всички диети. Както и да е, има просто време в което мазнините (добри и лоши) не е добре да се ядат. Това разбира се е в храната след тренировка. Казано по-просто, мазнините забавят храносмилането. В този случай се забавя усвояването на протеина и въглехидратите. Това, както сте на път, да разберете е точно обратното на това което искате да се случи.

На този етап би трябвало да имате само 3 въпроса относно храненето след тренировка:
  1. Колко време след тренировка трябва да ям?
  2. Колко протеин и въглехидрати трябва да ям?
  3. От какви храни се намират въглехидратите и протеините?
Какво съвпадение само , Тук идва и отговора на всички тези въпроси.

Колко време след тренировка трябва да ям храна?
Скоро… много скоро. Веднага след като можеш, Не искам да кажа оставяш дъмбелите и започваш да се тъпчеш не е нужно да е толкова скоро. Въпреки това, съществува този „прозорец от време”,  в което след тренировка е най-полезно да се яде. Обикновено се опитвайте да доставите това хранене в рамките на 1 час. Ако е възможно дори 30 минути, което е още по-добре!  Аз лично ям 5-10 мин след тренировка. Какво казвате? Как мога да го правя толкова бързо, когато съм в залата? Не се притеснявайте, повече за това по-късно. :D

След тренировъчен протеин
Сега като знаете, че времето е от съществено значение, когато става въпрос за хранене след тренировка, тази част ще добави много смисъл. Виж, храненето след тренировка е важно, но не само защото набавяте нужните вещества на организма бързо, това не означава, че тя се смила бързо и се усвоява от тялото бързо.  Докато белтъка, пилето и рибата тон са добри източници на протеин, които аз лично ям всеки ден, те не са идеалния тип протеин за ядене след тренировка. 
Може да си ял високо протеинова храна в яденето си след тренировка, но времето което е нужно на протеина да се усвои и да е готов за използване от тялото, ще е минало доста време. Ето защо идеалния източник на протеин след тренировка е суроватъчния на прах смесен с някаква течност и по този начин се създава шейк.
Суроватъчния протеинов шейк ще се усвои от организма много по-бързо от колкото храната, защото тя е течна. А, и да не говорим, че суроватъчния протеин е най-бързо храносмилаем.  Това е, което прави суроватъчния протеин, почти официалния избор на повечето хора за след тренировка.


След тренировъчни въглехидрати
Да, да,да . „Въглехидратите са лоши! Въглехидратите са дявола! Аз съм уплашен до смърт от въглехидратите! Махнете ги от мен!” Успокоите се. Първо, те не са толкова зле. Второ, след тренировка те са изключително важна част от храненето. Въглехидратите ще бъдат използвани от тялото ви за да се възстанови гликогена в мускула.  Ако вашата след тренировъчна храна не съдържа въглехидрати, тялото ви може да свали събори мускулната тъкан, за същата цел. Това би било нещо лошо. Въглехидратите също създават и Инсулиновия прилив, който помага да се движат хранителните вещества в мускулната тъкан бързо.
Сега като знаеш, че се нуждаеш от тях след тренировка, Какви ще са ви необходими? Е ти знаеш всички добри въглехидрати и лоши такива в момента нали?
Смешното е, че това е единствения път когато „добрите въглехидрати” и „лошите въглехидрати” сменят ролите си. Това не означава, започвайте да ядете бисквити, това просто означава, че добрите въглехидрати (пълнозърнест хляб, кафяв ориз и т.н.) съдържат фибри, а фибрите забавят тяхното разлагане.  Това е всъщност, което ги прави „добри” всяко друго време от деня. Но в момента знаете, че в след тренировъчното хранене всичко е скорост. И когато става дума за скорост, простите въглехидрати победиха сложните.
Храна, като печени картофи е добър избор на въглехидрати след тренировка. Въпреки това, също като протеините, повечето храни не са подходящия избор за това време.  Това е мястото, където малко нещо наречено декстоза помага. Декстозата не е добавка. Това всъщност е само вид захар. Знам, че същевременно ви казвам яжте захар. Макар, че би било лудост през останалото време от деня да ядете захар, след тренировка е просто изключение.  Заедно с суроватъчния протеин декстозата се превърна в почти официален избор за съдържание на въглехидрати след тренировка. Повечето хора трябва да консумират някъде между 0.25- 0,4 грама въглехидрати на килограм тегло от декстоза (Също като след тренировъчния протеинов шейк)

P.S И нека ви кажа как ям 5-10 минути след тренировка. Преди да отида в залата, слагам всичко необходимо в шейкъра. Слагам суроватъчен протеин, декстоза, 5 грама Глутамин, 5 грама креатин и вода. Разбиваш за 5-10 сек и по пътя за вкъщи го изпивам! :D Лесно а?

2 коментара: