Витаминно предозиране - симптоми

Витамини от група B и C са разтворими във вода витамини, които не мога да се съхраняват в организма, така,че ако вземете повече от това, от което тялото ви се нуждае те просто ще се отделят. На мастно разтворимите витамини A и D  могат да се натрупват в тялото, но не представляват опасност за здравето ви, ако се консумират в рамките на безопасната горна граница, която е посочена от производителя.
Ако подозирате, че взимате твърде много витамини и минерали, не спирайте напълно. Вашето тяло ще се нагоди да балансира дозите, така че ако спрете напълно, то може да се получи дефицит.
Гаденето, повръщане, диария и обрив са общи симптоми за предозиране. Всеки витамин има специфичен симптом, свързан с това.
Витамин А:
Предозирането му може да причини здравословни проблеми на високо равнище. Твърде много витамин А , може да предизвика главоболие, загуба на коса и увреждане на черния дроб, или неправилно развитие на плода при бременни жени. В свръх предлагане на витамин А се съхранява в черния дроб, където той трае 200-300 дни. Това означава, че в случаите, когато високите дози са били взети в продължение на дълъг период от време е възможно да има отравяне.

Витамин Е:
Той може да се създаде, но няма сериозни проблеми в резултат от предозировка. Хората,които вземат разредители на кръвта имат повишен риск от кървене, тъй като витамин Е повишава действието на лекарствата за разреждане на кръвта.
Витамин  D:
Големите дози на витамин D, може да доведе до увеличаване абсорбирането на калций от стомашно-чревния тракт, което води до повишаване на калций в кръвта. Това може да доведе до необичайни калциеви отлагания в меките тъкани, като сърцето  и белите дробове, като намалява тяхната способност да функционират.

Не е известна токсичността на тиамин (B1) или рибофлавин (B2). Тъй като рибофлавина е водно-разтворим  витамин, надвишаващата доза се отделя от организма чрез урината.

Витамин B6:
Предозировката на витамин B6, може да предизвика неврологични нарушения и липса на чувствителност в устата и ръцете. Много големи дози (над 1000mg) може да предизвика отравяне и увреждане на периферната нервна система.

Симптоми при предозиране на витамини
Възможните симптоми са:
Предозиране на витамин A: Главоболие, гадене, повръщане, лющене на кожата след 24 часа, замъглено зрение.
Предозиране с витамин D: мускулна слабост, главоболие, загуба на апетит, гадене, повръщане и болка в костите. Предозировката при кърмачета, може да причини психично и/или физическа изостаналост.
Предозиране с витамин Е: Белодробна емболия, високо кръвно налягане, мускулна слабост, тежка умора в гърдите, бавно зарастване на рани.
Предозиране с витамин B3: цялостно зачервяване на тялото, усещане за парене в очите, ушите, носа и гърлото, замъглено зрение, сърбеж по кожата, гадене, повръщане, коремни болки, диария и замаяност.
Предозиране с Витамин B6: учестено дишане, парещи болки, загуба на мускулна координация, несръчност и парализа.
Предозиране с витамин C: диария стомашни болки.
Предозиране с Цинк: фиксиране изражението на лицето, трудности при ходене, неясен говор, тремор, принудителен смях.
Предозиране с Селен: гадене, повръщане, умора, раздразнителност, загуба на ноктите и ноктите на краката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар