Витамин B комплекс

Витамините са градивните елементи на тялото. Те се използват за предотвратяване или лечение на недостиг на витамини, което се дължи на неправилно хранене, някои заболявания и при бременност.
Витамин B е комплекс от няколко витамина. Тези витамини са разтворими във вода и са свързани помежду си по няколко химични начина. Формират се бактерии, дрожди, гъбички или плесени. Важни са по много причини, някой от които помагат в растежа на клетки и за правилно преобразуване на храната в енергия.
Витамин B комплекс включва тиамин (B1), рибофалин (B2), ниацин(B3), пантотенова киселина(B5), пиридоксин(B6), Биотин(B7), фолиева киселина(B9) и кобаламин(B12). Много от тези елементи са налични и в храната.
B-Витамините, често са наричани „стрес” витамини. Когато тялото ни е принудено да издържи на физически и емоционален стрес, витамин B и други важни хранителни вещества, са първите, които се изчерпват.

Свойства и източници на B комплекс:
Най-важните свойства и източници на витамин B комплекс са:
Витамин B1: Нарича се още тиамин, който е необходим за освобождаването на енергия от въглехидратите, помага и за функционирането на нервната система. Тиаминът може да засили метаболизма на въглехидратите и помага при кръвообразуването. Също така е необходим за здравето на нервната система и се използва в биосинтеза на редица клетъчни съставки, включително на невротрансмитера, ацетилхолин и гама-аминомаслена киселина. Храни от който може да се добави са: бирена мая, пшенични зародиши, овесени ядки, пълнозърнести трици, кафяв ориз, соя и месо.

Витамин B2: Наречен още рибофлавин, които са нужни за превръщането на протеините, мазнините и въглехидратите в енергия. Може да увеличи циркулацията и да намали високото кръвно налягане. Храни от които се набавя: Сирене и мляко, зелени зеленчуци и пълнозърнести храни (това са най-добрите източници на витамина).
Витамин B3: Нарича се още ниацин. Витамин B3 е необходим за да дишат клетките, помага при освобождаването на енергия от метаболизма на въглехидрати, мазнини и протеини, правилна циркулация и здрава кожа, за функционирането на нервната система и нормалната секреция на жлъчката и стомашните течности. Рибата и пилето са добри източници. Месото и месните продукти, мляко и млечни продукти, хляб, зърнени каши, картофи, риба, пивоварни дрожди.
Витамин B5: е необходим за освобождаване на енергия от храната, помага за функционирането на надбъбречната жлеза и в образуването на антитела.

Витамин B6: Наречен пиридоксин, който е необходим на метаболизма на протеини; помага за поддържане на водния баланс. Пълнозърнестите храни са добър източник на този витамин. Може да получите още и в картофи, зърнени закуски, хляб, месо, риба, яйца, печен боб, банани, ядки и семена – особено слънчоглед.

Витамин B12: Наречен кобаламин, необходим за производството на червени кръвни телца и поддръжката на защитна обвивка около нервите. Кобаламина стимулира апетита, стимулира растежа и освобождава енергия. Той често се дава на по-възрастни, за да даде тласък енергия, да съдейства за предотвратяване на психично влошаване и помага за ускоряване на мисловния процес.
Фолиевата киселина – Необходима за растежа и размножаването на клетките, особено червените кръвни клетки. Най-добрите източници са: Зеленчуци, аспержи, грах, пълнозърнести храни, ядки, черен дроб, бъбреци и мая.
Биотин – участва в обмяната на въглехидрати, белтъчини и мазнини. Препоръчва се за здрава кожа и коса. Много днешни шампоани и балсами използват биотин. Може да се намери в бирената мая и ядките.

Витаминна недостатъчност

  • Витамин B1 (тиамин) дефицит предизвиква бери-бери. Симптомите на това заболяване на нервната система включват загуба на тегло, емоционални разстройства, енцефалопатия на Вернике (липса на сетивни възприятия), слабост и болки в крайниците
  • Витамин B2 (рибофалин) дефицит предизвиква Арибофлавиносис. Симптомите могат да включват пукнатини на устните, висока чувствителност към слънчева светлина, глосит (възпаление на езика), себореен дерматит.
  • Витамин B3 (ниацин) дефицит, заедно с недостиг на триптофан причинява пелагра. Симптомите включват агресия, дерматит, безсъние, слабост, умствено разстройство и диария.
  • Витамин B5 (пантотенова киселина) недостатъчност може да доведе до парестезия, въпреки, че е необичайно.
  • Витамин B6 (пиридоксин) дефицит, може да доведе до анемия, депресия, дерматит, високо кръвно налягане (хипертония) и повишени нива на хомоцистеин.
  • Витамин B8 (биотин) дефицит не причинява симптоми при възрастни, но може да доведе до забавяне на растежа и неврологични заболявания при деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар