Бодибилдинг - начин на живот!

И така, оставяме на страна факта, че нямате физически проблеми и сте решили да влезете в залата, където мирише на мъже и желязо! Необходимо е обаче като за начало да си отговорите на няколко въпроса.

Имам ли волята да го направя?
Защото няма никакъв смисъл да хвърлите усилия и да постигнете някакъв успех, след което да се откажете.

Имам ли дисциплината да се храня правилно?
Това е тази част от културизма, която често минава за най – сложната и проблемната. Не е лесно да правите диети, когато хората, около вас тъпчат сандвичи и торти. Трябва да се наложите дисциплината да ядете точно определени неща в точно определено време, дори и това да не ви харесва.

Какви цели да си поставя?
За начало реалистичните, по – малки цели са това, което трябва, което трябва да постигнете. Не става утре да влезете в залата да си мислите, че след година вече ще се състезавате на републиканско.

Как културизма ще повлияе на живота ми?
Животът ви естествено продължава и извън залата, но ще трябва да сте готови да направите някои жертви и да се лишите от нещо.
Първото нещо, което трябва да запомните щом влезете в залата, е, че за първите 4 месеца не са ви необходими добавки (освен протеин). Да, без тях не може, но в този първоначален период ще имате напредък и без тях. След това вероятно ще стигнете до задънена улица – прогресът ви ще спре и ще чувствате, че тъпчете на едно място. Точно тогава ще трябва да преосмислите програмата си, да включите нови упражнения и идва време за добавките. Последните теоретически и практически упражнения показват, че един от най – добрите суплементи е креатинът. Не по – малко важни са и витамините, като е най – добре да си осигурявате необходимата дневна дажба от всички тях – най – добре се снабдете с мултивитамини.
Глутаминът също е много важна и безопасна добавка, която трябва да си набавите. Глутаминът и креатинът не бива да се вземат заедно!
Тъй като това е първият път когато вземате такива добавки, не прекалявайте с количествата и винаги приемайте минималните препоръчителни дози. В списанията може да откриете много подробна информация за това как и колко да вземате от тях.
Не започвайте веднага със сложни програми, копирани от по напредналите, дори и да ви обяснят колко ефективни са те. Придържайте се към основните, базови неща и упражнения.
Храненето е също основна част от натрупването на мускули. Казват, че дори това е 70% от успехът ви. Затова е добре да изчистите диетата си и да започнете да се храните по – здравословно – без чипсове, пуканки, шоколади и торти. Постепенно махнете всички вредни хранителни навици, като например вместо да изядете един чипс, хапнете банан или друг плод. С такива малки стъпки ще ви е по – лесно да се пригодите към новият си начин на хранене. Постарайте се да имате поне 5 – 6 хранения дневно, като най – важното е това след тренировката и това на закуска.
Всяко нещо става бавно, затова не бива да се отчайвате, сантиметър по сантиметър и килограм по килограм. Не забравяйте, че и Рони Колман е минал по този път.
За начало ви е необходимо само едно – свободни тежести. Много свободи тежести и всичко ще си дойде на мястото. Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар