No Pain No Gain?

Какво точно означава фразата „No Pain, No Gain” (Без болка, няма напредък)? Със сигурност е игриво и се закача из залите навсякъде по света. Това означава ли, че ако чувстваш болка, ще накара мускула ти да расте? Дали, ако не чувстваш болка, означава ли, че няма да станеш по-голям или по-силен? Дали болката е добър фактор? Цялата болка знак ли е за растеж или е някаква лоша болка?

Някой основи за начало
Който ще помогнат да разберете информацията:
                „фокус” освен ако незнаете как да се съсредоточите, вие няма да можете да генерирате интензивността нужна на мускулите за да растат и да са силни.
                „Гледате напред и градите мускули” това е добър преглед на това, което се изисква за да градите мускули и сила.
                „Храненето” не ме интересува, колко трудни са тренировките, ако храненето ви куца няма да качите мускули никога. Много бодибилдъри, който твърдят, че имат „добро хранене”, всъщност не е така.

Болки в ставите
Първо нека всичко да е ясно, „Без болка няма напредък” не се отнася за ставите, болката в ставите винаги е лошо нещо. Болката е алармената система на тялото ти, когато тя отива в състояние изключено – по-добре я послушайте! Ако продължите усилено въпреки болката вие сериозно ще се нараните и ще приключи вашата бодибилдинг кариера за много кратко.  Ако имате болки в ставите, спрете каквото и да правите! Опитайте различни ъгли, различни позиции, повърхност, за да спре болката. Ако това не помогне, опитайте да правите упражнението с по-малко тегло и повече повторения или правете различни напълно различни упражнения. Ако и това не помогне и болката продължи ще трябва да отидете на лекар. Сега нека поговорим за болката в мускулите.

Болки в мускулите
Всяка мускулна болка, която е остра и започва внезапно или възниква като болт на болката винаги е лошо и вероятно е знак за настъпило сериозно нараняване. Това определено не е това което ние говорим когато казваме „ без болка няма напредък”!  Ако внезапно и рязко, като светкавица имате болки в мускулите, спрете веднага и се затичайте към някой които може да ви даде голям пакет лед и ибупрофен, за да спомогне за намаляване на нараняванията, След това отидете до лекаря.

Добрата мускулна болка
Сега нека поговорим и за някой видове добра болка, която може да бъде индикатор за успешна тренировка.  Преди да отидем в видовете добри болки, трябва да се изясним тук. Никога не е имало изследвания, които доказват тези видове болка , който да доведат мускула до растеж, всъщност много хора са придобили по-силни и големи мускули без грам болка. Така, че ако не усещаш болка, не се отчайвайте.
Ок, нека говорим за добрите видове болка, към която се стремим.  Първата добра болка е това което се случва на края на серията. Започва като бавно парене, когато сте на ¾ от серията и болката бавно се увеличава с всяко следващо повторение. Това е добра болка, причинена от натрупването на млечна киселина в мускулите. Причината за тази болка да е добра, е че вие сами се „насилвате”  за да предизвикате мускулен растеж.
Другия добър вид болка е при , Забавяне на мускулната болезненост при серия. Това забавяне на мускулната болка е много добра, това което прави бодибилдърите да използват асансьора, а не стълбището в продължение на много дни след тренировка за крака – ако сте имали тренировка убиец за крака ще разберете за какво говоря. Ако тренировката е с достатъчна интензивност, може да получите микро-сълзи в мускулите на тялото, което след това трябва да се поправи. По време на лечебния процес, тези мускули могат да се възпалят.  Това възпаление е забавено и може да отнеме 1-2 дни след тренировка да се възстанови и може до една седмица, зависи от интензивността на тренировката ви. Тази прекрасна болезненост която чувстваш в мускулите са преустроени – по-големи, по-бързи и по-силни! Между другото тази чувствителност трябва да е постоянно напомняне, че трябва да се обърне внимание на храненето, за да сте сигурни, че мускулите ви имат постоянен достъп до всички хранителни вещества и аминокиселини за да растат. Ако тренировката ви е тежка и след това ядете картофи, чипсове за 5 дни тренировката ви е пълна загуба. Проучванията показват, че стречинг не изглежда да помага за преодоляване на болката, така че и това не помага. Проучванията показват това, че тялото за да ускори лечебния процес, ако бързате да се отървете и имате много пари, отивате на спортни масажи.

Измерете, колко добра ви е била тренировката
Е, може да вземем лента за мярка, тъй като това може да отнеме година за да видите измеримите количества на покачване и няма да може да измервате разликата в мускулните размери след тренировка. Неможе да използваш и мащаб. Дори и тренировките ви да са 7 дни в седмицата със строги хранителни режими и тежки тренировки, най-много мускули може да добавиш до 7-8 кг на година, което е около ~ 0,400гр. На месец.  Няма начин да може да се мери такова малко количество мускулна маса, поради големия ден и колебанията в теглото. Мамка му, аз може да получа 1,5-2 кг за 10 мин, от ядене на солено, картофки и пиене на голяма кола с големи глътки. Е, как да разберете дали вашата тренировка е била успешна? Използвайте дневник. Описвайте всяка тренировка, всяко упражнение и тежестите с който го правите и повторенията. След месец проверете напредъка си. Ако са се увеличили ли с най-малко две повторения и използване на по-големи тежести, то тренировките ви са успешни.  Ако станете по силни, ще станете и по-големи!!!

„Без болка, няма напредък” може или не да е вярно за вас.

1 коментар:

  1. Have you ever thought about adding a little bit more
    than just your articles? I mean, what you say is fundamental and
    all. Nevertheless imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts more, "pop"!
    Your content is excellent but with pics and clips, this site could certainly be one
    of the best in its niche. Very good blog!

    my web-site :: fat loss factor

    ОтговорИзтриване