14 мита за добавките

Разделянето на истината от мита, често може да бъде трудно в изграждането на мускули и царството на фитнеса. Всеки има мнение, а често и тези мнения се основават на слухове, дезинформация или новини и радия. Митовете за суплементи са често срещани, независимо от факта, че тези митове са подробно изследвани и доказани, че са грешни!
Тук ще разгледаме 14 популярни митове за добавките. Първо ще бъде представен митът, а след това истината, която ще разсее този мит. Ако знаете, за съществуващ мит, които не фигурира в списъка, оставете коментар, за да го разгледаме и дискутираме.  Нищо неможе да далеч от истината.

Мит №1: Суроватъчния протеин те прави дебел
Истината – Суроватъчния протеин не ви прави мазни, само яденето на прекомерно количество калории могат да ви спечелят мазнини. Яденето на определеното количество протеин дневно ще помогне за мускулния растеж.

Мит №2: Добавките са загуба на пари
Истина – Има невероятен брой на ефективни хранителни и изграждащи мускули добавки, които помагат за постигане на максимална ефективност и здравето като цяло. Не позволявайте преувеличените твърдения на шепа хора да променят мнението ви.

Мит №3: Имам добра диета, нямам нужда от добавки
Истината – Една добре балансирана диета е добро начало, но това не означава, че сте отговорили на всички хранителни нужди на организма. Те могат да се променят и варират поради възраст, здравословно състояние, стрес и интензивни тренировки. Помислете добавките са като застрахователна полица, която запълва празнините.

Мит №4: Всички добавки са с еднакво качество
Истината – Не всички добавки са създадени еднакво, различните компании имат различни стандарти.  Някои компании разчитат на по-ниското качество и чистота на суровините, така че да осигурят по-ниска цена. Не купувайте добавки заради цената, така може да хвърлите парите си на вятъра. Вместо това, потърси мнението на другите и изследванията на най-продаваните продукти.

Мит №5: Креатина е стероид
Истината – Креатинът не е нищо като стероид. Креатина е естествена съставка в човешкия организъм, който помага да достави енергия за (предимно) мускулните клетки. Анаболните стероиди са медикаменти, които имитират мъжкия полов хормон „тестостерон” и често прекалено големите дози са опасни, докато креатина е безопасно и естествено, употребата на стероиди е с потенциално опасни странични ефекти.

Мит №6: Добавките подобряват силата и мускулната маса, дори да не тренирате
Истината – Докато добавките могат да ви подобрят здравето, битката срещу стреса, подобряване на съня и засилване на имунната система, те не са магически хапчета и прахове, които могат да ви превърнат в изпъкнали културисти. Добавките могат да ви помогнат да разширите тренировките, но те няма да ви накарат да сте по-големи и по силни, ако не работите усилено в фитнеса.

Мит №7: Добавките имат много странични ефекти
Истината – По-голямата част от съставките съдържащи се в добавките са намерени естествено в човешкото тяло или в храната, която ядем. В нормални  дози, дават много малко странични ефекти.

Мит №8: Креатинът причинява увреждане на бъбреците
Истината – Поради това, че е популярен, креатина е широко изследван. Креатинът е доказан, че е безопасен и нетоксичен за ползване от лица с здрави бъбреци (бъбречна  функция).

Мит №9: Използването на креатин причинява мускулни крампи
Истината – Както и предния мит, този мит също е проучен и доказано, че е с невярно съдържание. Всъщност проучването показа, че спортистите, които използват креатин имат малко мускулни крампи, щамове, наранявани, обезводняване и мускулни напрежения.

Мит №10: Всеки ще получи еднакви ползи, ако взимат една и съща добавка
Истината – Това е напълно грешно! Всеки човек е уникален и няма двама спортиста, който да тренират и ядат еднакво.  Често ще откриете, че креатина или пред-тренировъчните и азотни добавки работят по-добре за някои, отколкото за други.

Мит №11: Високо протеиновите диети са нездравословни
Истината – Не са осъществени изследвания, което да подкрепи, че високо протеиновите диети, въздейства на здрави хора по никакъв негативен начин.

Мит №12: Спортистите не се нуждаят от допълнително протеини
Истина – Изследвания разкриха, че хората, които тренират здраво се нуждаят от допълнително протеини. Упражненията събарят мускулната тъкан и допълнителния протеин помага на тялото да възстанови повредените тъкани.

Мит №13: Фат бърнърите са загуба на пари
Истината – Най-популярните фат бърнъри съдържат набор от съставки, който стимулират вашия метаболизъм и насърчават изгарянето на мазнините. Докато фат бърнърите със сигурност не са чудо, който ще махне мазнините, дори ако се яде неправилно, но в съчетание с тренировки, кардио и подходяща диета ще помогнат за укрепване на вашата енергия и обмяната на веществата.

Мит №14: Нашето тяло произвежда достатъчно Омега-3 мастни киселини
Истина – Тялото ни не произвежда Омега-3 мастни киселини от само себе си. Омега-3 се счита за съществена, което означава, че тялото може да ги произвежда само, чрез храната, която ядем.

2 коментара: