Витамини и Минерали


Набавянето на витамини и минерали е важно не само за здравето ти, но също и за силата в залата. Редовните тежки тренировки, водят до допълнително увеличаване на използваните ресурсите в тялото, който водят до изисквания към повече витамини и минерали. Съчетани с заетия живот, навиците на хранене и многото диети, спортистите приемат много под дневните дози от витамини и минерали, което води до понижаване на енергия, загуба в размер на сила, податливи на незначителни болести и инфекции или по-сериозни състояния като стрес и анемия.

Трябва ли да приемам допълнително мултивитамини?
Мултивитамина действа като „застраховка”, ако не получавате достатъчно хранителни вещества от храната си.  Това не трябва да замества лошо планирания хранителен режим, но те могат да имат ползва, ако:
  •                Се храните хаотично и неможе да консумирате пет порции плодове и зеленчуци на ден
  •                 Сте на ниско калорична диета осигуряваща по-малко от 1500ккал/ден.
  •                 Изключвате една или повече основни групи храни (примерно млечни продукти)
Проучване показва, че спортисти състезатели, които консумират приблизително 1500ккал/дневно са с нисък прием на няколко минерала: цинк, калций, мед и хром. Изследователи от Университета на Алабама в Бирмингам, също така установили, че състезатели консумирали под 70% от задължителната дневна доза на фолиева киселина, витамин Е, калций, калий и цинк, се губели от избягването на млечни продукти (част от ниско въглехидратна диета).  Един от най-големите проблеми на всеки бодибилдър е, че се хранят по много монотонни диети, в центъра на който са само няколко храни. Това е лоша новина, тъй като по-ограничената диета намаля приема на витамините и минералите от, които се нуждаете дневно. Чрез увеличаването и разнообразието на храни в диетата си, вие автоматично ще получавате повече витамини и минерали.

Витамините и минералите ще помогнат ли за ефективността ми?
Идеята на добавките е да ви представят предимство или повишаване на силата по един атрактивен начин. За съжаление няма данни в научната литература, който да подкрепят твърденията. При проучвания със спортисти, на който бяха дадени витамини и минерали в период от 8 месеца нямаше големи покачвания на сила и мощ, от атлети който са взимали плацебо (сляпо хапче). От друга страна, проучванията не са измервани здравословните ефекти от добавки или тяхното възстановяване след тренировка. Като се има в предвид, че витамините и минералите, който са от съществено значение за производство на енергия, производство на мускули и образуване на червени кръвни телца, клетъчно деление и почти всички други метаболитни процеси, изглежда логично, че адекватен прием ще оптимизира всички тези процеси и в допълнение може само да ви помогне да се постигне това. А под оптималния прием намаля ефективността на тези процеси, забавя възстановяването и има отрицателен ефект в изпълнението си. Целия смисъл от взимането на добавки е да осигури „нормални” нива на „витамини и минерали, които ще подкрепят здравето и производителността. „

Възможно ли е да се предозират?
Някой добавки взети в големи дози няма да дадат допълнителна полза, а ще навредят на вас. Например, редовни дневни дози на витамин А по-големи от 1500  микрограма  по време на бременност, може да доведе до вродени дефекти при бебето. Еднократна доза от 150 000 микрограма може да доведе до слабост и повръщане!
За да се избегне предозирането, е най-добре под формата на бета-каротин и каротиноидни добавки (мога да бъдат преобразувани в витамин А в организма, както се изисква). Редовните дневни дози на витамин D по-големи от 50 микрограма, може да предизвика Запек или диария, гадене, сърцебиене, и може да предизвика калций да се натрупа в мускулите. Повечето добавки съдържат до 10 микрограма витамин D. Високите дози на витамин B6 (над 2000мг/дневно) може да причинят нервни увреждания. Така, че винаги проверявайте количеството витамини на етикетите и следвайте препоръчителните дози от производителя.
Баланса на хранителните вещества също е важен, така, че избягвайте хранителните добавки, освен ако не сте се допитали до диетолог или медицинско лице. Често срещана грешка е да се вземат само някои от витамини, при необходимост от пълна гама. Това може да доведе до дисбаланс, колкото може повече хранителни вещества взаимодействат и да работят в екип. Например, повечето от витамините работят заедно, за да помогне за превръщането на храната в енергия. Всеки витамин B, трябва да присъства в „отбора” за да си свърши работата, но ако някой е в недостиг, това намаля действието на останалите от „екипа”. Винаги е по-безопасно да се вземат мултивитамини, а не индивидуални такива.

В следващата статия ще разглеждам, няколко витамини възможно най-подробно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар